неделя, 19 август 2012 г.

Крепостта Кастрици край Евксиноград - една непозната страница от миналото на Варна

   През Средновековието Варна е била много по-малък град отколкото сега - обхващала е само половината от Гръцката махала и по-конкретно - районът около Римските терми (те самите обаче тогава са били куп руини). Поради стратегическото положение на Варненския залив  районът е бил изпъстрен с разнообразни крепости и пристанища. От към югозапад градът бил пазен от Петрич кале до с.Разделна. В източна посока на стража стояли крепостите Овеч (над днешна Провадия) и Мъглиж ( по турски - Михлюз) кале - то се намира в близост до дн. град Аксаково. Заливът бил защитаван от морски нападения чрез  крепостта на н.Галата.
   На север, край н. Св.Яни (това е крайбрежната ивица под резиденция „Евсиновград“) пък се издигало пристанището Кастрици, където са спирали италианските търговци. По онова време те кръстосвали цялото Средиземноморие с леките си кораби, предшественици на каравелите, и обменяли стоки с всички владетели и градове по пътя си. Именно те въвели в затворения средновековен свят банкирането и кредитирането, с което поставили основите на съвременната пазарна икономика. Самата дума „банка“ произлиза от ит. „banco“ - „маса“ - на маси в дюкяните им се извършвала обмяната на пари. Това ще да са били средновековните change бюра. :)
  Канторите на преприемчивите венецианци или генуезци  се намирали в отделни квартали в повечето големи градове. В Търново  например съществувал т.нар. „Фрънски град“, който се явявал нещо като център на икономическия живот там.Макар че би било пресилено да се твърди, че Кастрици е бил варненският аналог на „Фрънски град“, то поне от находките (които включват 6 монетни съкровища покрай всичко останало) съдим, че търговията е процъфтявала. В нея главната роля играели, разбира се, венецианци и генуезци.    За по-любознателните, ето  линкове с повече информация :