неделя, 30 септември 2012 г.

„Nikki,
Segui il tuo corso, e lascia dir le genti. (Dante)
Това значи да си вървиш по пътя, да не се отказваш от важните за теб неща, пък хората нека си приказват каквото им е угодно.
Вярно, че си принуден да търпиш един проклет индивид с унижващо околните чувство за „хумор“(„невинни шегички“ нарича той своите мръсни номера и глупците вземат, че му вярват) и отвратителна житейска философия.
Да ви'й гадно.
- обявява той на целия свят и прави всичко възможно на всички да им е гадно. И най-вече на теб, защото си интелигентен, чувствителен,раним - с две думи идеалната жертва на това говедо.
Такива Homo sapiens-и като него не заслужават по-различно отношение от това, с което те третират тебе. С две думи - каквото повикало, такова се обадило. О, вярвай ми - той ще получи своята награда - рано или късно. Don't worry, my friend, I'll take care of that ass myself.“
„От теб акъл не ща!“ - вика ми конформистът и се оставя да го тъпчат като изтривалка.
„Ами какво искаш тогава? Да те мачкат, обезличават, впиянчат и комплексират? Това ли наистина е твоето понятието за смислено прекарване на младежките ти години?“
Nikki : „Не! Махай ми се от главата, лош пророк такъв!“
„Добре, щом имаш такова голямо желание да се обречеш на самоунищожение,само и само да станеш един от тях, щом изгаряш от желание да станеш поредното безлично чучело, върху която да изливат всички си негативни емоции - не е по силите ми да те спра. Ама да не ми захленчиш после - „ах, нещастният аз, какво направих,как сам си провалих живота“. Че тогава вече ще е твърде късно - връщане назад няма да има. Ще си оставен сам на себе си - без приятели, на които да разчиташ,без хора, които да не ти е неудобно да молиш за помощ в трудни моменти, без добра дума около себе си. Но това,стари мой приятелю, ще бъде твоят личен избор. Ако не ми вярваш - то си е за твоя сметка. Или, както се казваше в един стар лозунг,последна жалка останка от бисерите на една отдавна отминала епоха :
„Спасението на давещите се - дело на самите давещи се.“
P.S. Easy, Nikki, I'm not going to let you corrupt yourself so easily. I'll help overcome this madness, no matter if you want me to or not. That's my duty, after all.