неделя, 4 декември 2016 г.

Откриха двутонна надгробна плоча с Тракийския конник

" По време на есенна оран местен тракторист попада на нещо, което на пръв поглед прилича на огромен камък. Оказва се, че става дума за тежащ около два тона античен надгробен паметник. С обстойно изследване на случайната находка се заемат от Историческия музей в Павликени, археологът Калин Чакъров, Серьожа Попов и Поля Йорданова.
Върху надгробния паметник са изобразени две женски фигури (едната пред олтар), една мъжка и релеф на Тракийския конник. От надписа на паметника става известно името на покойника – Гай Урсидий Сенецион, живял четиридесет години, и името на съпругата му – Юлия Валентина, чието дело е паметника. Вътре в самото гробно съоръжение (гроба) е положен покойникът заедно с гробните дарове (погребалния инвентар). Те обаче са ограбени, предполага се, от иманяри още в древността. Оцелелите дарове (инвентар) са един златен амулет, наподобяващ тоягата на Херакъл (Херкулес) и бронзова монета от император Хадриан (117 г. – 138 г.). Монетата e много важна, защото оказва времето, в което е починал Гай Урсидий Сенецион (не по-късно от 138 г.). В гроба е намерено част от дървено сандъче, което е за отбелязване като находка, защото е рядкост дърво да бъде непокътнато в археологически пласт. Изобщо ценността при тази находка край Павликени е, че е намерена там, където е извършено погребението още в римско време, без особени посегателства."

За повече информация : тази статия
Приеха "Закон за чужденците в България", с който всеки нелегален мигрант без документи, но с пари и оръжие (т.е. нашественик) става автоматически "апатриотид" (човек без родина, ще рече) и държавата му осигурява издръжка, убежище....и мегдан да си прави золумите, за които ЦРУ му плаща. Абе с две думи отвориха вратите на варварите и ги поканиха да опоскат държавата ни до шушка. По директива на Брюксел (тази ЕК вече почна подозрително да напомня едноврешния КПСС на Съюза). Хубаво поне, че немалка част от държавите просто не слушат чужди директиви и пазят границите си с армия... Защо, защо не послушахте Кадафи още навремето, а оставихте американците брутално да го убият?