петък, 9 септември 2016 г.

Секира

Секира, секира, секира
и огън за гнили лъжи!
Секира, секира, секира –
пробивам към светли мечти!


Че в душните нощи се стелеха
завеси от сива мъгла.
И шепа злосторници стреляха
от упор в ранена душа.

И лутах се слаб и безцелен,
линеех във пъкъла стар.
Инертен,страхлив и бездеен –
останах дори без другар.

Че готвеха троица демони
засада в бодливия храст.
Че готвеха мъки подземни
и клада за моята страст.

„Наливат й  вряла смола…“

На седмото небе

     Той се наведе над полупразната бутилка с вино и въздъхна тежко. Другарят му, стар войник с набраздено от хиляди белези лице, се размърда и пуфтейки, проломоти с пиянски глас :
-           -  Ей, младежо, дай  малко винце още, че да си понаквася гърлото...че виж какво е сухо...
  Младежът се взря с неразбиращ поглед  в помътнелите му сиви очи и бавно отвърна, завалвайки думите и бъркайки ударенията им :
-          - Не остало много, само шише половин. Иска пие ? – и с трепереща ръка му подаде бутилката.
  Старецът я хвана за гърлото и, стискайки я конвулсивно с възлестите си, похабени от времето пръсти, я поднесе към устата си, отпивайки една голяма глътка. Виното се стичаше по брадичката му на тънка червена струйка, която му придаваше вид на човек, обзет от бяс, на болен човек.
-          -  Ахх – възкликна старецът – Ето това вече е нещо. Не като оная помия, дето я пием цяла нощ. На, вземи си.
  Таранкин бавно пое бутилката и допи остатъка от пенливата червена течност. Сетне внимателно огледа празната бутилка и я подаде на другия.
-          - Няма повече. – обяви той, докато старецът напразно се взираше с надежда в дъното й.
-          - Ами тогава иди и донеси още, проклетнико ! – изръмжа старият войник и ядно захвърли бутилката настрани.
   В тъмнината прозвуча краткия, остър звук на удара с каменистия под и дразнещото дрънчене на счупено стъкло огласи изоставения обор и почти незабавно потъна в мрака на нощта.Скоро над двамата пияни се възцари тишина. Тишина, толкова плътна и всепоглъщаща, че тежеше на плещите им като огромен воденичен камък, толкова тъмен  и плашещ, че двамата инстинктивно се разтрепераха от необясним, почти животински ужас. Таранкин се вслуша напрегнато, като че отчаяно се опитваше да чуе какъвто и да е звук, пък бил той и едва доловимия шум от стъпките на някой нервен плъх, припкащ по мухлясалата дървена  бъчва, в която домакините му от много поколения оставяха младото вино да отлежи, за да придобие необходимия вкус и аромат. Но безмилостното, жестоко време и огромните плъхове, които живееха в сянката й, бяха пробили една дълбока дупка в дъното й и сега тя лежеше катурната в ъгъла - забравена, празна и никому непотребна.

-          -  Хайде, копеле мръсно, до кога ще те чакам ! – провикна се старецът и дрезгавият му, помътнен от изпитото вино глас разсече като че с остра брадва булото на тишината.
      Таранкин въздъхна от досада и, залитайки, се изправи на треперещите си крака. После тръгна напред, клатушкайки се несигурно в тъмнината. Той се отправи с несигурна стъпка към старата бъчва в ъгъла, където,както твърде добре знаеше, домакинът му криеше бутилки с контрабанден алкохол. Младежът често залиташе и губеше равновесие, а няколко пъти даже падна, ала бавно и внимателно се изправяше и продължаваше.
-          - Напред, напред, деца на роден край ! Към бъчвата! На ноож ! Избийте плъховете до крак! – крещеше истерично старецът в ъгъла.