неделя, 4 май 2014 г.

Апокалипсис сега

Местността "Черморец" близо до Варна... Прохладни зелени гори, докъдето ти поглед стига. Морето, бистрото и чисто море в летнте месеци блести, като че ли наблизо не текат замърсени води от пристанище Варна, а се намираш на някой девствен, недокоснат от човешка ръка тропически остров. Едно от последните незасеганати от човешката  алчност кътчета във Варненско... Досега.

Една отбивка на пътя от хижа "Черноморец" за автобусната спирка ни отведе -нас, двама варненци, търсещи прохладата на зелената гора, в истински Апокалипсис.  От гората не беше останало нищо..освен развалини. Трупове на бивши дървета,докъдето ти поглед стига. Тръгнахме надолу по пътеката и все по-печална гледка се разкриваше пред очите ни. Опустошение. Повалени стволове - малки и големи, стари и млади дървета са паднали жертви на клането. Резачките не бяха пощадили дори пъновете - изрязани до основите, на много места изкоренени. Като костите на мъртви великани стърчат клоните им, натрупани на купчини покрай пътеката. Спъваме се в съчки и изтръпваме от тяхното зловещо пукане.Под краката ни се рони пръстта, дъждовете я отмиват.
 Скоро, казва другарят ми,  всичката тази пръст ще се свлече и хълмът ще се оголи. Ще остане да се белее само голата скала под него. И слънцето ще огрява едно мъртвило. Без дървета, без птичи глас в короните им, без прохладна сянка в горещите летни дни, без живот. Този рай тук ще се е превърнал в пустиня - нагорещени от слънцето камъни, вили, хотели с изкуствени палми и докарвана отдалече вода (защото тукашната ще е порядъчно замърсена). Изтръпнах от тази перспектива. Както сме я подкарали, нашата алчност за повече и повече пари (а те са в крайна сметка хартийки без друга стойност извън тази, която обществото им е придало) е на път да превърне цялата планета в безлистна и безгласна пустош - без кислород за дишане,защото няма растения, които да го произвеждат, без почва, без животни, без чиста вода. Само безмилостните, радиоактивни лъчи на слънцето, въглероден диоксид и бетон. Направо втори Марс. Накъде сме тръгнали, към самоунищожение ли?


  А конкретно тук, на "Черноморец", алчността е особено силен фактор. Апетитни парцели в близост до морето, отнети след  9-ти септември в полза на държавата. Намират се в близост до две защитени местности а национално значение - "Ракитника" - единственото място в България, където още се среща храстовидната върба - ракитата 
и "Лимана."


Провеждани са дела за промяна на статута на гори в обработваеми земи (за щастие, не всички успешни)  - защото никой не забранява дърводобива в земеделски територии. Нито пък строителството на хотели и вили.. Видно е обаче, че защитените местности са проблем за домораслата мафия, подхранвана с парички от разни руски олигарси...
   Не е съвсем случайно, че масовото,незаконно изсичане на горите се провежда точно по трасето на бъдещия газопровод "Южен поток".  За мафията, която контролира Варна, както и за определени политически кръгове у нас този проект е златна мина за корупция и комисионни.. Нищо, че изпълнението му вече унищожава наи-голямото богатство на родината ни - нашата уникална, прекрасна, единствена природа. Вече прегазват Варненски окръг. Сега чий ред е? Докога ще им се оставяме и няма да казваме и гък, докато те ни ограбват, унищожават ресурсите на родината ни и я превръщат в отходния канал на Европа? Ето, бургазлии се вдигнаха като един човек и не позволиха на "Южен поток" и алчните му блюстители да стъпят в града им. А тук, във Варна? Гробно мълчание и прокрити сделки. Докога?

На тръгване  с другаря ми се заслушахме в глухото, заплашително ръмжене на резачките в далечината. Работи се яко,помислих си. Няма да остане и здраво дърво тук в скоро време..освен ако не направим нещо по въпроса. Всички ние, гражданите на България. Иначе за пореден път ще останем с пръст в устата..



 Извършителите на това престъпление срещу човечеството твърдят, че били провеждали "санитарна сеч". А върбата раждала круши може би..

31.07.14 г. - Ето как колелото се завъртя и вече гората не е гора, а газопровод...Па макар и в проект...Мир на праха на уникалната българска природа.

















Снимките са от личен архив.




Няма коментари:

Публикуване на коментар