вторник, 20 ноември 2012 г.

Някога замисляли ли сте се за начините, чрез които ни манипулират?

Многобройни са начините, по които определени хора и определени институции ни „подтикват“ да мислим в „правилната“ (според тях) посока.През 20 век тоталитарните общества развили методи за контрол над действията и думите на хората. Но мислите не успели да покорят - поне не изцяло. Все пак останали достатъчно съзнателни индивиди, недоволни от съществуващото положение, които оценявали критично какво се случва около тях. Естествено на тях не им било позволено да говорят - всъщност даже самото изразяване нанесъгласие било то и с най-дребния аспект от действията на на тия, които те управляват, означавало затвор. Но въпреки това дълбоко в себе си хората таели несъгласието си.
В т.нар. големи демокрации обаче станало друго. Тук вече не държавата контролирала и манипулирала гражданите си,а определени хора с определено влияние в обществото (не е нужно да ги изброяваме, мисля, че по-прозорливите вече са се сетили за т.нар. „четвърта власт“), но по един значително по-прикрит и доста по-гаден начин - чрез скрито „подсказване“ какво да мислят. За повече информация ето началото на една твърде интересна статия по този въпрос :
„Без да се замисляме попадаме под чужд контрол. А фактът, че все по-малко се замисляме днес, се явява и главна причина да бъдем контролирани. Не е ли странно как във времена, когато технологиите, науката и комуникациите се развиват с пълна пара, човек някак си… деградира в своето развитие? Този факт е следствие на добре обмислени и успешно приложени методи на манипулация, на които ставаме жертва днес.

Понастоящем манипулацията е значително напреднала в развитието си и предлага многообразие от начини за прилагане, които на пръв поглед са съвсем безобидни. Все още не я възприемаме като нещо значимо, но вече всички сме усетили нейното влияние поне по веднъж.“
Ето линк към цялата статия.
It makes you think a little bit, doesn't it?

2 коментара:

  1. Антоанета Тихоложа29 ноември 2012 г. в 18:50

    Ноам Чомски е написал една книга за пропагандата и след като я прочетох искрено се уплаших за какви мащаби иде реч и колко много подценяваме възможностите и когато е в ръцете на безумно богатите властискащи! Те нямат граници-нито морални, нито материални! За тях с пълна сила важи древната максима-целта оправдава средствата. И така са се усъвършенствали, че е много трудно понякога да разберш, че те манипулират! Поради това тези скрити пропагандатори се борят с всички сили срещу образованието. За тях идеалния обект за манипулация е простия, необразован и неук човек. Поради това те издигат като идеал този тип и горко на тези, които си изберат този идеал!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би било хубаво повече хора да бяха запознати с тези простички истини, ама къде ти... Пропагандата работи с пълна сила.

      Изтриване