вторник, 26 февруари 2013 г.

„Исландския модел“ или предимствата и изкушенията на мажоритарната демокрация

„Революцията в Исландия и как малка Исландия се спаси от криза“
Предимствата на модела на мажоритарна демокрация, обяснени доста по-компетентно, отколкото бих могъл да ви обясня аз - като пълен лаик на тема модели на управление...
Много хубава статия в „Дневник бг“ по тази тема. От филмчето, приложено към нея, става ясно, че гражданските движения не са успели напълно да избегнат всички изкушения на властта...но все пак са били една здравословна алтернатива на корумпираните политици и тоталния контрол на банките върху живота на исландците. В „Българския модел“ тяхното място заемат бившите „мутри“ - чумата на прехода - които сега са се превърнали в енергийна и политическа мафия... А тя, граждани на Република България, е навсякъде, контролира сделки и заменки, държи по-важните лостове на държавното управление...но не е непобедима. Защото, както викат до прегракване по протестите - „Много сме, силни сме“. Да се надяваме, че в тези думи има известна истина.

4 коментара:

  1. За протестиращите, политиците и интелигенцията. Време разделно.

    Разноликите искания на протестиращите хора и техните симпатизанти могат да се резюмират със следните няколко изречения:

    Хората желаят установяване на нови правила за политическия и икономически живот в България. Нещо повече – те искат да участват пряко във формулирането на тези правила и налагането им на политическата класа. Хората желаят увеличаване на дела на пряката демокрация, за сметка на представителната – т.е. пряко участие в управлението, прозрачност и контрол с гражданско участие над всички процеси, институции и личности от политическо и държавно естество. Остават и конкретните искания за спешно решаване на проблема със сметките за електроенергия и парно.

    Това е.

    Една част от българската интелигенция реагира адекватно и полага усилия да помогне за формулирането на прости, ясни, малко на брой изпълними искания, чието реализиране да бутне първата плочка от доминото на промените, без да предизвика катаклизми. Ще видите тези хора по площадите, в медиите, в социалните мрежи. Те предлагат варианти и решения!

    Други представители на интелигенцията се дистанцират от протестите. Те виждат само рисковете и опасностите. Не могат да прозрат простата неизбежна истина? Не искат? Или застават срещу тези толкова естествени и логични искания по някакви причини? Позволяват си да се държат високомерно, да обиждат протестиращите, да търсят конспирации и под вола теле – кой на кого откраднал идеите или кой организирал протестите, дали е достоен… Нещо повече – заплашват ни с идването на фашизъм, с бунтове и безредици, с революция и пагубни последствия за страната.

    А политиците – тези които подадоха оставка и тези, които им я поискаха преди това, не искат да седнат и да се разберат как да съдействат за излизане от положението.

    Да Господа, има рискове, но кой е виновен за тях, кой ги предизвика? Народът ли? На всички е ясно, че няма да продължим както досега.

    Затова искаме да се обърнем към всички политици и към интелигенцията – господа политици, уважаеми интелигенти, надмогнете егоизма и късогледството си и съдействайте за извършване на бързи и решителни промени – такива, каквито иска народът!

    Обръщаме заплахите, които Вие отправяте към народа си обратно към Вас: Бъдете адекватни и съдействайте на неизбежно назрелите процеси, защото ако настъпят бунтове и безредици – всички Вие, вкупом ще носите вина за тях!

    Нека всички протестираме мирно, да не нарушаваме закона и обществения ред, да разобличаваме и отстраняваме провокаторите. Нека бъдем възпитани, нека изчистим максимално исканията си и твърдо да ги отстояваме до победа!

    Нова България

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Втората група от интелигенцията - тези, които осъждат протеста - имат всъщност доста сериозни икономически интереси да го правят. Някои от тях са просто политически клакьори и се държат с управляващите или опозицията - абе все с политиката и монополистите. Други просто си живуркат добре при сегашните условия на принципа „свивай си опашката и говори само угодни истини“ - и сега настъпващите промени ги плашат. Удобните им места и доходите им изглеждат застрашени. Трети са просто консервативни и си мислят, че всяка промяна ще доведе до зло, защото виждат само тъмната страна на промените. Но ако нямаше промени, нямаше да има и историческо развитие, нали? Щяхме да си живеем още в каменната ера.

      Изтриване
  2. Не бива да слагаме под общ знаменател политическите подлоги и наистина честните интелигенти, които имат твърде положително отношение към протеста...А какви са водачите на гражданските комитети, ако не интелигенти? Защото народът има нужда от своите - не платените, не продажните - образовани хора, които да облекат справедливото негодувание на всички ни в конкретни политически искания и предложения за промяна...Не забравяй, че даже истинските народни революции - независимо от неизбежната анархия, която водят със себе си - са били водени и доведени до успех именно от същите тези хулени интелигенти. Затова нека не слагаме всички под общ знаменател...

    ОтговорИзтриване
  3. И съм на 100% солидарен с апела на Petyr към всички, които излязоха на улиците, за да се борят за по-добър живот за нас и за децата ни.

    ОтговорИзтриване